Uniform

Elk lid van Scouting heeft een uniform, ook bij onze vereniging. Bij onze vereniging bestaat het uniform uit twee onderdelen: de blouse en de das.

De blouse

Elke speltak heeft zijn eigen kleur blouse:

Meisje staand in bever scoutfit Jongen zittend in stoel in welpen scoutfit Meisje met tas in scouts scoutfit Jongen zittend in stoel met explorers scoutfit
Bevers (rood) Welpen (groen) Scouts (beige) Explorers (brique)

 

De blousen zijn tweedehands aan te schaffen, of via de Scoutshop. Deze winkel heeft een fysieke vestiging in Zwolle, maar het uniform is ook online te bestellen op scoutshop.nl

Op de blouse kunnen insignes genaaid worden:

  • Op het linkerborstzakje komt het installatieteken van Scouting Nederland. Deze mag na de installatie op de blouse genaaid worden.
  • Op het rechterborstzakje komt het speltakteken. Deze is voor elke speltak anders.
  • Op de rechtermouw komen alle naambandjes. Het naambandje van onze vereniging komt bovenaan. Deze krijg je tijdens je installatie. Hieronder komen alle andere bandjes (vaak op chronologische volgorde).
  • Op de linkermouw komen alle vaardigheidsinsignes. Deze zijn te verdienen bij een reeks speciale opkomsten.
  • Op de rug komen alle grote badges. Deze worden vaak los aangeschaft door Scouts, Explorers en leiding.

Er zijn verenigingen waarbij de leden hun blouse zo 'schoon' mogelijk houden. Zij laten alleen de meest belangrijke insignes op hun blouse. Zo blijft de rug bij hun altijd leeg. Op de armen zitten ook maar een paar insignes. Veel leden bij onze vereniging willen graag laten zien wat ze allemaal hebben gedaan en gezien, waardoor ze alle insignes op hun blouse laten (m.u.v. vaardigheidsinsignes van vorige speltakken). Zo'n blouse wordt door andere verenigingen dan ook vaak een "kerstboom" genoemd. Bij onze vereniging is iedereen vrij zelf te bepalen wat hij of zij op het uniform wil hebben.

De das

Elke Scoutingvereniging in Nederland heeft haar eigen das. Onze vereniging heeft een groene das met een gele band en ons logo in de 'punt'. De das wordt opgerold en over de schouders heen gedaan. Op de borst worden beiden uiteinden vastgemaakt met een dasriem of een knoop.

Dassen zijn aan te schaffen bij onze vereniging rond een nieuwe installatie. Zodra een lid geïnstalleerd is, mag hij of zij de das dragen bij elke opkomst of bij een kamp.

 Foto van de das Scouting Kornet van Limburg Stirum Olst WIjhe gedragen door een lid

Als er nog vragen zijn over het uniform, neem gerust contact op met je leiding!